Zamieszczone przez Arti_r1
[O1] Słaby nawiew na przednią szybę, parowanie szyb
Zwiń
X
-
[O1] Słaby nawiew na przednią szybę, parowanie szyb
Witam.
W mojej Octavii 1 jest bardzo słaby nawiew na szybę, zwłaszcza po stronie kierowcy. Efekt jest taki, że szyby bardzo często parują i trudno jest odparować. A teraz rozpoczyna się sezon na częste parowanie szyb... Czytałem, że to wada polegająca na rozszczelnieniu się kanałów i w efekcie powietrze rozchodzi się pod deską rozdzielczą, zamiast kanałem na szybę. Coś w tym jest bo z pozostałych nawiewów ostro wieje, a po przełączeniu na szybę cała deska rozdzielcza zaczyna się nagrzewać. To teraz mam do Was pytanie - jak się tam dostać i to uszczelnić? Jeśli to istotne to jest to wersja przed liftem, ze starą deską rozdzielczą.
-
-
Filtr kabinowy świeży, zresztą sprawdzane było nawet w ogóle bez filtra i dalej słabo wiało na szybę, zwłaszcza po stronie kierowcy. To na pewno coś z tym kanałem doprowadzającym powietrze na szybę bo z pozostałych kratek zawsze wieje konkretnie mocno i to bez znaczenia czy filtr stary czy świeży czy w ogóle bez filtra. Tak, więc chyba bezdyskusyjnie coś jest z tym kanałem. Ktoś wie jak tam się dostać? Czytałem, że trzeba wyciągnąć schowek ale co dalej?
Komentarz
-
-
stefan86, U mnie tez słabo wieje tylko włączenie klimy odparowuje szybę :|.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł"k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
Gość
phoneman, ja mam dokladnie to samo o tej porze roku, na szybe jest slaby nawiew, ale nie wydaje mi sie zeby az tak slaby, raczej mam wrazenie ze w octavi jest taki ciulowaty nawiew na szybe bo w momencie jak puszcze na tlow to napierdziela dobrze. zastanawiam sie czy bedzie cos widac jak zanurkuje pod deske??
niby problem nie duzy bo jak wlacze klime to w aucie szyby wogole nie paruja, ale jakos mnie wkurza ze zwykly nawiew nie daje rady. W dostawczym jak puszcze na full to leb chce urwac a w okcie tylko halas.
Komentarz
-
Zamieszczone przez Golas27a w okcie tylko halas.ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
http://www.bunkry.pl/pl/index.html
a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomus7Zamieszczone przez Golas27a w okcie tylko halas.
Włączenie klimatyzacji rozwiązuje problem parowania szyb ale nie z racji, że po włączeniu klimy zaczyna wiać na szybę, tylko po prostu z tego powodu, że ogólnie klimatyzacja osusza powietrze w kabinie. Ten sposób z klimą nie rozwiązuje problemu ponieważ zaraz przyjdą przymrozki i klima się nie załączy, co więcej przy minusowych temperaturach szyby tym bardziej będą parować...
Ktoś rozbierał te nawiewy, rozwiązał ten problem?
Komentarz
-
-
Gość
Kanaly mogly sie rozszczelnic bo z tego co pamietam to lacznikami sa jakies gabkowe opaski czy cos takiego, nie wiem jak u Ciebie slabo wieje ja u siebie czuje powiew wyraznie, ale mam wrazenie ze jednak wydajnosc nawiewu w octavi jest taka sobie.
Z klima przeciez mozesz jezdzic w zimie, pewnie ze nie chlodzi, ale osusza powietrze i ja wlasnie jezdze tak jesli pokonuje krotkie odcinki a szyby slabo odparowywuja, efekt natychmiastowy (przeciez juz byly mrozy, a dziala!) Jak klima upora sie z parujacymi szybami i jade juz chwile to ja wylaczam i jest ok chyba ze warunki sa naprawde paskudne, ale to bardziej podczas deszczow niz mrozow.
[ Dodano: Wto 30 Paź, 12 13:32 ]
jedno pytanko, w climatronicu jak wlaczycie na szybe to na nogi tez Wam wieje troche?
Komentarz
-
Gość
wlasnie tragedi nie ma ale dobrze tez nie jest, zastanawialo mnie to, ale nie bardzo bo np. w renault mam tak samo ze cos tam wieje rowniez na nogi, z kolei nic nie ucieka przez kratki na przod :lol:
[ Dodano: Wto 30 Paź, 12 20:57 ]
rafiki, bocznymi u mnie tez delikatnie leci i je zamykam (srodkowe znaczy sie boczne kieruje na szyby) ciekawe czy tak ma byc czy poprostu slabo ze szczelnoscia ukladu, ale wydaje mi sie ze w vw polo tez tak bylo.
[ Dodano: Wto 30 Paź, 12 20:58 ]
a moze ktos sprawdzi u siebie jak jest w mlodszych jedynkach
Komentarz
-
u mnie podobna sprawa..lewa strona przedniej szyby troche sie mgliiia z nawiewem to tez jest problem,gdyz gorace powietrze na nogi prawie jest nieodczuwalne
ale przed zima filtr powietrza i kabinowy to do sprawdzenia jest, w zeszlym roku to wyjolem z kabinowego troche lisci, styropian oraz z 3 muchy-niewiem jak sie one tam znalazly ;p
karol - człowiek który zostal papierzem
Komentarz
-
-
Golas27, Rocznik 2010 też tak ciulowato dmucha, jakby chciało a nie mogło...
Wydaje mi się, że kwestia tego problemu tkwi w rozmieszczeniu kratek otworów.
Bo na środku tej kratki ledwo co dmucha, a po bokach (lewej i prawej) dosyć mocny "wiaterek"
[ Dodano: Sro 31 Paź, 12 16:15 ]
Jeżeli chcesz byś spokojniejszy, to wykręć schowek, i bedziesz co nieco widział/czuł, czy Ci się powietrze pod tapicerką rozchodzi.
Oczywiście wcześniej włącz nawiew na szybę i prędkość wiatraka na 4 :diabelski_usmiechKażdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
Pozdrawiam i Szerokości!
Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/
Komentarz
-
-
Gość
dominik9420, przez przednie kratki nie ma problemu na nogi tez ok, ale juz na szybe moglo by lepiej
jak nie bede mial co robic to zrobie moze jak mowisz i wykrece schowek.
Komentarz
-
Widocznie źle sformułowałem swoją wypowiedź i mnie nie zrozumiałeś.
Chodziło mi o nawiew na szybę.
Co do nawiewu na tułów, jak i nogi nie mam żadnego problemu. bo wieje dosyć ostroKażdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
Pozdrawiam i Szerokości!
Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
Komentarz
-
-
Gość
dominik9420, doczytalem i faktycznie jak piszesz jesli chodzi o banana (łódke) to srodkiem dmucha slabiej no ale tam jest ten cycek z "zaslepka"
Komentarz
-
No bo tam jest czujnik nasłonecznienia do climatronica i może dlatego konstruktorzy jakoś "omineli" to miejsce od pełnego nadmuchu. :idea:Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
Pozdrawiam i Szerokości!
Komentarz
-
-
ja mieszkam w angli,wiec wilgoc jest tu na porzadku dziennym,gdzies na forum skody wyczytalem,zeby na zime wywalic filtr przeciwpylkowy,bo w zime niema juz tak kurzu na drogach i zalozyc jakas ponczoche,ja akurat mam zalozony czepek kucharski,drobniutkie oczka,i lepiej daje dmuchawa,jak po nocce wracam do domu,to juz niczekam 10 minut az szyby mi odparuja.pozdro.
Komentarz
-
Komentarz