[O1] Słaby nawiew na przednią szybę, parowanie szyb

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kieriestof
    Drive
    S_OCP Member
    • 2006
    • 47

Zamieszczone przez Arti_r1
    Jo myśloł że motek się przydo :szeroki_usmiech
    A kto nie użył ani razu młotka przy grubszej robocie w aucie? :P
    Kieriestof
    ---------------------------
    Octavia radość sprawia
  • stefan86
    Ambiente
    • 2005
    • 119

Witam.

W mojej Octavii 1 jest bardzo słaby nawiew na szybę, zwłaszcza po stronie kierowcy. Efekt jest taki, że szyby bardzo często parują i trudno jest odparować. A teraz rozpoczyna się sezon na częste parowanie szyb... Czytałem, że to wada polegająca na rozszczelnieniu się kanałów i w efekcie powietrze rozchodzi się pod deską rozdzielczą, zamiast kanałem na szybę. Coś w tym jest bo z pozostałych nawiewów ostro wieje, a po przełączeniu na szybę cała deska rozdzielcza zaczyna się nagrzewać. To teraz mam do Was pytanie - jak się tam dostać i to uszczelnić? Jeśli to istotne to jest to wersja przed liftem, ze starą deską rozdzielczą.

Komentarz

• Tony065
      RS
      • 2009
      • 2497
      • Octavia I (1U2)
      • ARX 1.8 20VT 150 KM

stefan86, a filtr kabinowy dawno wymieniałeś :?: jeżeli jest świeży, to na pewno problem jest w wężach doprowadzających powietrze.
      Black Pearl, Elegance & RS LOOK
      @ by Tune-up Gdańsk
      TDI VP++ i jeszcze rośnie
      Antek

Komentarz

• stefan86
        Ambiente
        • 2005
        • 119

Filtr kabinowy świeży, zresztą sprawdzane było nawet w ogóle bez filtra i dalej słabo wiało na szybę, zwłaszcza po stronie kierowcy. To na pewno coś z tym kanałem doprowadzającym powietrze na szybę bo z pozostałych kratek zawsze wieje konkretnie mocno i to bez znaczenia czy filtr stary czy świeży czy w ogóle bez filtra. Tak, więc chyba bezdyskusyjnie coś jest z tym kanałem. Ktoś wie jak tam się dostać? Czytałem, że trzeba wyciągnąć schowek ale co dalej?

Komentarz

• jacek23
          Drive
          • 2010
          • 44

Proponuję sprawdzić:
          1. czy nie masz gdzieś pod deską rozdzielczą rozpiętego kanału doprowadzającego powietrze
          2. czy prawidłowo otwiera się przesłona kierująca powietrze do kanałów nawiewowych na przednią szybę (może cięgło sterujące przesłoną spadło).

Komentarz

• stefan86
            Ambiente
            • 2005
            • 119

jacek23, właśnie o to mi chodzi. Tylko jak to sprawdzić? Jeśli to istotne to jest to wersja bez klimtyzacji

Komentarz

• phoneman
              RS
              • 2008
              • 3376
              • Octavia I (1U2)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

stefan86, U mnie tez słabo wieje tylko włączenie klimy odparowuje szybę :|
              .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

phoneman, ja mam dokladnie to samo o tej porze roku, na szybe jest slaby nawiew, ale nie wydaje mi sie zeby az tak slaby, raczej mam wrazenie ze w octavi jest taki ciulowaty nawiew na szybe bo w momencie jak puszcze na tlow to napierdziela dobrze. zastanawiam sie czy bedzie cos widac jak zanurkuje pod deske??
                niby problem nie duzy bo jak wlacze klime to w aucie szyby wogole nie paruja, ale jakos mnie wkurza ze zwykly nawiew nie daje rady. W dostawczym jak puszcze na full to leb chce urwac a w okcie tylko halas.

Komentarz

• tomus7
                  RS
                  • 2010
                  • 1896
                  • Peugeot

Zamieszczone przez Golas27
                  a w okcie tylko halas.
                  no właśnie tylko hałas
                  ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
                  http://www.bunkry.pl/pl/index.html
                  a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
                  http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
                  Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• stefan86
                    Ambiente
                    • 2005
                    • 119

Zamieszczone przez tomus7
                    a w okcie tylko halas.
                    no właśnie tylko hałas
                    Dokładnie tylko hałas i co więcej ten dźwięk jest inny niż wtedy gdy ustawione jest aby wiało z innych kanałów. Czytałem, że słaby nawiew na szybę, zwłaszcza z lewej strony jest spowodowany rozszczelnieniem się układu, wadliwym działaniem klap. Powietrze ucieka bokiem, przeciska się, stąd nie wieje jak powinno i jest też inny dźwięk. Powoduje to również nagrzewanie się deski rozdzielczej.

Włączenie klimatyzacji rozwiązuje problem parowania szyb ale nie z racji, że po włączeniu klimy zaczyna wiać na szybę, tylko po prostu z tego powodu, że ogólnie klimatyzacja osusza powietrze w kabinie. Ten sposób z klimą nie rozwiązuje problemu ponieważ zaraz przyjdą przymrozki i klima się nie załączy, co więcej przy minusowych temperaturach szyby tym bardziej będą parować...

Ktoś rozbierał te nawiewy, rozwiązał ten problem?

Komentarz

Kanaly mogly sie rozszczelnic bo z tego co pamietam to lacznikami sa jakies gabkowe opaski czy cos takiego, nie wiem jak u Ciebie slabo wieje ja u siebie czuje powiew wyraznie, ale mam wrazenie ze jednak wydajnosc nawiewu w octavi jest taka sobie.
                      Z klima przeciez mozesz jezdzic w zimie, pewnie ze nie chlodzi, ale osusza powietrze i ja wlasnie jezdze tak jesli pokonuje krotkie odcinki a szyby slabo odparowywuja, efekt natychmiastowy (przeciez juz byly mrozy, a dziala!) Jak klima upora sie z parujacymi szybami i jade juz chwile to ja wylaczam i jest ok chyba ze warunki sa naprawde paskudne, ale to bardziej podczas deszczow niz mrozow.

[ Dodano: Wto 30 Paź, 12 13:32 ]
                      jedno pytanko, w climatronicu jak wlaczycie na szybe to na nogi tez Wam wieje troche?

Komentarz

• rafiki
                        RS
                        • 2012
                        • 15979
                        • Superb III (3V3)

Golas27, u mnie jak ustawie na szybę to wieje na przednią i mam wrażenie, że delikatnie też bocznymi nawiewami wieje, ale nie na nogi...
                        رافال
                        Spoty
                        Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• stefan86
                          Ambiente
                          • 2005
                          • 119

jedno pytanko, w climatronicu jak wlaczycie na szybe to na nogi tez Wam wieje troche?
                          Na forum Golfa czytałem, że jak po przełączeniu na szybę dalej Ci wieje na dół to znaczy że klapy się zacinają. No to już wiesz, czemu tak słabo Ci wieje na szybę..

Komentarz

wlasnie tragedi nie ma ale dobrze tez nie jest, zastanawialo mnie to, ale nie bardzo bo np. w renault mam tak samo ze cos tam wieje rowniez na nogi, z kolei nic nie ucieka przez kratki na przod :lol:

[ Dodano: Wto 30 Paź, 12 20:57 ]
                            rafiki, bocznymi u mnie tez delikatnie leci i je zamykam (srodkowe znaczy sie boczne kieruje na szyby) ciekawe czy tak ma byc czy poprostu slabo ze szczelnoscia ukladu, ale wydaje mi sie ze w vw polo tez tak bylo.

[ Dodano: Wto 30 Paź, 12 20:58 ]
                            a moze ktos sprawdzi u siebie jak jest w mlodszych jedynkach

Komentarz

• 13karolss
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 199

u mnie podobna sprawa..lewa strona przedniej szyby troche sie mgliii a z nawiewem to tez jest problem,gdyz gorace powietrze na nogi prawie jest nieodczuwalne ale przed zima filtr powietrza i kabinowy to do sprawdzenia jest, w zeszlym roku to wyjolem z kabinowego troche lisci, styropian oraz z 3 muchy-niewiem jak sie one tam znalazly ;p
                              karol - człowiek który zostal papierzem

Komentarz

• dominik9420
                                L&K
                                • 2012
                                • 1136

Golas27, Rocznik 2010 też tak ciulowato dmucha, jakby chciało a nie mogło...
                                Wydaje mi się, że kwestia tego problemu tkwi w rozmieszczeniu kratek otworów.
                                Bo na środku tej kratki ledwo co dmucha, a po bokach (lewej i prawej) dosyć mocny "wiaterek"

[ Dodano: Sro 31 Paź, 12 16:15 ]
                                Jeżeli chcesz byś spokojniejszy, to wykręć schowek, i bedziesz co nieco widział/czuł, czy Ci się powietrze pod tapicerką rozchodzi.
                                Oczywiście wcześniej włącz nawiew na szybę i prędkość wiatraka na 4 :diabelski_usmiech
                                Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
                                Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
                                Pozdrawiam i Szerokości!
                                Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
                                http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

dominik9420, przez przednie kratki nie ma problemu na nogi tez ok, ale juz na szybe moglo by lepiej
                                  jak nie bede mial co robic to zrobie moze jak mowisz i wykrece schowek.

Komentarz

• dominik9420
                                    L&K
                                    • 2012
                                    • 1136

Widocznie źle sformułowałem swoją wypowiedź i mnie nie zrozumiałeś.
                                    Chodziło mi o nawiew na szybę.
                                    Co do nawiewu na tułów, jak i nogi nie mam żadnego problemu. bo wieje dosyć ostro
                                    Pozdrawiam i Szerokości!
                                    Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?

Komentarz

dominik9420, doczytalem i faktycznie jak piszesz jesli chodzi o banana (łódke) to srodkiem dmucha slabiej no ale tam jest ten cycek z "zaslepka"

Komentarz

• dominik9420
                                        L&K
                                        • 2012
                                        • 1136

No bo tam jest czujnik nasłonecznienia do climatronica i może dlatego konstruktorzy jakoś "omineli" to miejsce od pełnego nadmuchu. :idea:
                                        Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• gastom
                                          Classic
                                          • 2012
                                          • 3

ja mieszkam w angli,wiec wilgoc jest tu na porzadku dziennym,gdzies na forum skody wyczytalem,zeby na zime wywalic filtr przeciwpylkowy,bo w zime niema juz tak kurzu na drogach i zalozyc jakas ponczoche,ja akurat mam zalozony czepek kucharski,drobniutkie oczka,i lepiej daje dmuchawa,jak po nocce wracam do domu,to juz niczekam 10 minut az szyby mi odparuja.pozdro.

Komentarz

Pracuję...